Uuden sähköpyörän hankinta

Jo pidemmän aikaa oli ollut harkinnassa uuden sähköpyörän hankinta nykyisen sähköpyörän tilalle. Ensisijaisesti korvaamaan perheen kakkosauto, jota käytin vain minä (koska pieni ja manuaalivaihteinen) ja vain työmatka-ajoihin sekä lähikaupassa käynteihin. Viimeinen niitti päätökselle tuli, kun laskeskelin taulukossa kakkosautonkin kuluja yhteen. Melkoinen summa, kun otti maksujen ja käytöstä aiheutuvien kulujen lisäksi vuosittaisen arvonaleneman. Kirsikkana kakun päälle loppuvuodesta tulevat polttoaineen hinnankorotus, sekä varma tieto ettei Suomessa yksityisautoilu tule ainakaan halvemmaksi muuttumaan. Vaakakuppi kääntyi sähköpyörän eduksia ja kakkosautosta luopumiseen, veroja saa maksaa jo muutenkin ihan riittävästi.

Vanha Ibrido-merkkinen sähköavusteinen polkupyörä oli kyllä teknisesti varmatoiminen, mutta ominaisuuksiltaan sellainen kuin mummo-malliselta polkupyörältä tarakka-akulla ja etunapamoottorilla nyt voi odottaa. Asfalttipäällysteistä kesäistä kevyen liikenteen väyläähän sillä pääsi mukavasti, mutta lumessa ja sohjossa ei ehkä niinkään. En koskaan kyllä edes vaivautunut kokeilemaan.

Uudelle pyörälle olin asettanut tiettyjä vaatimuksia:

  • hintaa enintään 1500 euroa
  • riittävän iso akku, jotta edestakainen yhteensä vajaa 30 km työmatka voisi mennä jopa talvikelillä vastatuulessa tarvittaessa ilman latausta
  • talvikeleissä pärjäävä malli, eli leveät renkaat
  • lokasuojat edessä ja takana, tarakka johon saa sivulaukkuja kiinni
  • etujousitus, koska tykästyin sellaiseen luomuhalppistäpärissäni - kuopat on jäykkäkeulalla ikäviä
  • bonuksena 25 km/h rajoituksen ylitys tarvittaessa, toki liikennesäännöt aina huomioiden 
Noilla ominaisuuksilla ja etenkin hinnalla vaihtoehdot olivat pitkään aika vähissä, ja niistä harvastakaan ei oikein mikään tuntunut riittävän hyvältä vaihtoehdolta. Kunnes sattumalta kohdalle osui jenkkiläisen Rad Power Bikesin RadRhino-malli, ja siitä erityisesti 750W tehoinen EU-versio (L1-eA). Hintaa vain oli siinä vaiheessa liikaa, 1700 euroa kotiin tuotuna, ja toisaalta olisi pitänyt tilata pyörä Alankomaista näkemättä saati koeajamatta pyörää ensin. Lisäksi takuu- ja huoltoasiat mietityttivät. Ja kun eräänä päivänä huomasin, että ko. malli oli tullut alennusmyyntiin 1200 euron hintaan, ajattelin että kyllä tämä oli tässä ja eikun luottokorttia kaivamaan esiin. Myös polkupyörän ulkonäkö miellytti silmää. Ostopäätös oli tehty, ehkä vähän jopa hetken mielijohteesta.

Tilauksesta polkupyörän saapumiseen kotiovelle kesti ehkä reilun viikon, joka oli siis aikaa juuri ennen koronavirusepidemian puhkeamista. Pyörän kasaus oli helppoa ensikertalaisellekin, ja mukana tuli kokoamisessa tarvittavat työkalut. Vaimokin oli jo leppynyt, toki epäili suuresti että niinkö tämäkin hankinta jäisi parin viikon jälkeen autotallin nurkkaan pölyyntymään... :)

Comments