Ensimmäinen vuosi sähköpyörällä (2020)

Ensimmäinen vuosi sähköpyörällä takana, ja tässä pientä yhteenvetoa vuoden ajalta.

TLDR; hyvä pyörä, erinomainen hinta-laatusuhde, ostaisin uudelleen. 

Vuoden aikana vastaan tulleita teknisiä murheita ja haasteita:

  • avustus alkoi sekoilemaan, takavalot eivät enää toimineet, kun pyörä oli ilman suojapressua pari-kolme päivää syyssateista nauttimassa ulkona seinän vierustalla
    • kosteutta liittimissä tms., yksi liitin jäänyt auki huoltamisen jälkeen
    • kuivaus sisätiloissa auttoi, ei ole enää uusiutunut
  • takavaihteet jäätyvät lumessa ajaessa jonkin ajan kuluttua
    • lumi sulaa moottorin ympärillä ja sulanut vesi valuu rissoihin ym. ja jäätyy sinne
    • jos pyörän jätti ulos, ja pakkanen jatkui, seuraavana päivänä koko takapyörä jäätynyt niin ettei enää pyörinyt - lie siis myös levyjarrut jäätyneet
    • sulatus ja kuivaus sisätiloissa auttoi, uusiutuu aina kun olosuhteet otolliset eli paljon lunta
Kustannukset ensimmäisen vuoden ajalta (euroina), kun ajomatkaa kertyi yhteensä 2254 km:
  • sähköä kului 2,90 euron edestä
  • huoltoihin meni 0 euroa, koska huollettu itse (varaosia en laskenut tämän alle)
  • vakuutuksiin, eli pakolliseen liikennevakuutukseen ja vapaaehtoiseen kaskoon, 175,29 eur vuosi
  • muut kulut eli pyörän hankintakulu, työkalut, varaosat ym. huoltoon liittyvä sekä ajovarusteet ml. mm. uusi kypärä oli yhteensä 1771,55 euroa
Yhteensä siis 1949,74 euroa, josta pyörän hinta oli 1199,00 euroa. Muita kuluja pyörän päälle kertyi 750,74 euroa. Tästä laskien pyörän hankintahinta mukaan lukien kilometrin hinnaksi tuli 0,87 eur/km tai ilman pyörää 0,33 eur/km. 

Pyörälle en oikein osannut laskea arvonalenemaa, koska jälleenmyyntihintoja ei tälle mallille Suomesta löytynyt. Joten jää nähtäväksi, paljonko per vuosi hinnasta putoaa jos tämän pyörän joskus myyn. 

Joka tapauksessa halvemmaksi ja ennen kaikkea mukavammaksi tämä on osoittautunut kuin se reilu 10 vuotta vanha kakkosauto, jolla tuli käytyä harvakseltaan töissä ja lähikaupassa. Korjaamiset on niiin paljon helpompaa ja edullisempaa myös tällä polkupyörällä, etten kyllä toista autoa perheeseen ihan helpolla hanki. Ja onhan tämä varmasti ympäristöystävällisempää, ja pääsee itsekin samalla harrastamaan vähintään kevyttä liikuntaa siinä samalla.

Lisäksi ekaan vuoteen on kuulunut pyörän varustelu, uusien työkalujen ym. hankinta sekä tietysti pyöräilyvarusteiden hankinta myös kylmemmille keleille. Nämä ovat enimmäkseen sellaisia kertaluonteisia kuluja, joita myöhempinä vuosina tulee eteen varmasti harvemmin.

Toistaiseksi olen myös ollut niin tyytyväinen pyörään, että mieluummin harkitsen komponenttien uusimista kuin kokonaan uuden pyörän ostamista tilalle. Työmatkaa, jota varten pyörän alunperin hankin, en ajanut ensimmäisenä vuotena lainkaan. Sitäkin enemmän kevyttä maastoajoa kuntoilumielessä, hien tälläkin saa pintaan jos niin haluaa. 

Comments